Bakgrund och ursprung
Flatcoated retrievern kommer ursprungligen från England där den i slutet av 1800-talet avlades fram för att apportera fågel och småvilt. Man behövde en jakthund, specialiserad på apportering på land och vatten, med stabil mentalitet som kunde uthärda intensiv skottlossning och se stora mängder fallande vilt utan att bli stressad. Hunden skulle vara lugn och tyst, uthållig, effektiv och samtidigt lättlärd och samarbetsvillig. Kroppsbyggnaden skulle vara anpassad till det arbete som den skulle utföra. Man korsade in flera olika raser för att få fram den idealiska apportören, det vill säga retrievern.

Rasens egenskaper
Flatcoated retrievern är en aktiv och livlig ras. Med dessa rastypiska egenskaper följer ett relativt stort behov av fysisk och mental stimulans. Den behöver få hämta och bära, spåra, springa och inte minst bada. Därtill finns också en stor lust att samarbeta med sin ägare. Rasens mentala och fysiska egenskaper testas och bedöms på jaktprov och avkommebeskrivningar och mentalbeskrivningar. Resultaten från dessa test är tänkta som hjälp vid fortsatt avel.

Vad krävs av en flattägare?
För att din hund ska få en bra tillvaro och inte hitta på egna, okontrollerade aktiviteter bör du ägna ganska mycket tid åt din flatt. Att bara gå koppelpromenader och rasta hunden räcker inte för att den ska vara harmonisk och lugn inomhus. Flatten behöver arbeta med huvudet för att må bra.

Aktiviteter
En flatt är glad, nyfiken och pigg på de flesta aktiviteter. Många nyblivna flattägare blir nyfikna på att lära sig att träna apportering, som hunden är ämnad för, och forsätter träna när de ser hur kul hunden tycker det är. Apportering kan man ägna sig åt var som helst, grundläggande övningar inomhus, på hundklubb eller i skogen. Kanske har du möjlighet att jaga och apportera vilt med din hund, annars kan du prova på jaktprov, viltspår, tävlingslydnad, utställning, olika bruksgrenar, agility eller freestyle. Det finns många duktiga flattar som är utbildade räddningshundar och narkotikahundar. Det är mycket populärt att ställa ut sin flatcoated retriever och ofta är det en av de raser som har flest anmälda hundar på utställning. Den typiska retrieverns vänliga, fogliga natur gör den till en behaglig arbetskamrat men också till en uppskattad familjemedlem, som tar en aktiv del i familjelivet.

Skötsel och omvårdnad
Flatcoated retrievern kräver daglig omvårdnad men är jämfört med många raser lättskött. Pälsen behöver borstas, schamponeras och vardagstrimmas regelbundet för att inte bli tovig. Öron, halskrage, hasor, tassar och svans trimmas lätt för att få de rätta linjerna och utseendet inför utställning. Tänder och öron ska kontrolleras och rengöras regelbundet och klorna ska klippas ungefär en gång i veckan.

Testa om Flatcoated Retriver är en ras för dig. Klicka här

Dokument om Rasspecifika Avelstrategier.
Klicka på bilden för att öppna den.

Till Rasdata om Flatcoated Reteriever
Klicka på bilden för att öppna den.